Gonartroza este o afecţiune cronică a genunchiului, invalidantă, cu evoluţie progresivă prin care cartilajul articular se degradează progresiv cu apariţia durerii şi limitarea mobilităţii.
Click pt. mai mult...
Gonartroza este o afecţiune cronică a genunchiului, invalidantă, cu evoluţie progresivă prin care cartilajul articular se degradează progresiv cu apariţia durerii şi limitarea mobilităţii.
Este o afectiune extrem de frecventa astazi, cu pedilectie la varsta a doua si a treia, dar nici cei tineri nu sunt scutit, ce predomina la sexul feminin. Aceasta artroza este o boala plurietiologica si monopatologica.
Cauzele acestei afectiuni sunt multiple, astazi mergandu-se si pe terenul genetic, dar cauzele frecvente le gasim in traumatisme, in diverse activitati ce necesita presiuni pe articulatii, obezitatea, care, din pacate este o cauza des intalnita.
In acest centru medical in diagnosticarea, cat si tratamentul pacinetilor se practica idea de pluridisciplinate. Aceasta presupune ca medicul respectiv sa aiba cunostinte solide de ortopedie,cat si de neurologie, kinetoterapie.
O alta idee pe care trebuie sa o aiba medicul este aceea ca tratamentul difera de la un pacinet la altul, iar cel mai important lucru la ora actuala este claficicarea pe care o aplica Dr. Ovidiu Palea ( Institutul O Pain). Aceasta clasificare presupune 4 stadii:
- Stadiul I : prezinta proeminente osoase ce se gasesc la marginea articulatiei, bolnavul neavand dureri, decat un usor discomfort;
- Stadiul II : este tot o forma relativ usoara, de aceasta data fiind benefica radiografia(obligatoriu), cartilajul articular inca se mentine in limite normale, apar durerile la mers prelungit si o rigiditate a articulatiei. Deja bolnavul acuza o sensibilitate cand se apleaca sau ingenuncheaza;
- Stadiul III: deja vorbim de o gonartroza destul de grava, cartilajul articular prezinta leziuni, iar spatiul articular apare pe radiografie ingustat; apar durerile, se umfla articulatiile, mai ales dupa mers prelungit. Daca in primele doua stadii tratamentul se baza pe cel kinetoterapeutic, de data aceasta fizioterapia are rezultate mediocre; se administreaza medicatie nesteroida, analgezice, infiltratii intraarticulare cu substanta vascoelastica, cu acid hialuronic sau PRP, efectul fiind resimtit dupa aceste infiltratii la cateva zile.
- Stadiul IV : este o gonartroza severa cu dureri mari, in care spatiul articular este mult redus, distrugerea cartilajului articular, cantitatea de lichid articular este extrem de diminunat, apare deja frictiunea dintre cele doua extremitati osoase care duce la invaliditatea bolnavului.
In acest stadiu, tratamentul conservator se administreaza numai la bolnavii care nu suporta interventia chirurgicala; restul bolnavilor pot beneficia de interventia ce consta in osteotomie de corectie cu alinierea axului, inlocuirea totala a genunchiului cu proteza de plastic, tinandu-se cont de patru reguli de aur, sau in anumite situatii proteza partiala.